Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

WPC teraszburkolat lerakása

Párnafázás

A teraszburkolati rendszerek telepítésénél elengedhetetlen a megfelelő alátámasztás. A párnafák elhelyezkedése egymástól nem haladhatja meg a 35 cm-t. Hogy miért is fontos ez? Amennyiben nagyobb távolságot tartanak, a burkolatok elvesztik merev tartásukat, hajlásérzet keletkezik, és esetlegesen a burkolatok sérüléséhez vezet. Arról nem is beszélve, hogy a burkolati rendszer elveszíti a garanciáját. Rendszereinket típustól függetlenül négyzetméterenként egy szál párnafával számoljuk, ami azt jelenti, hogy 6,67 folyóméter burkolat fektetéséhez egy szál 290 cm hosszúságú párnafát adunk.

Amennyiben a rendszer egy egyszerű felületre van telepítve, ez a párnafa mennyiség elegendő egy négyzetméter burkolati rendszer burkolásához. Ez kizárólag akkor érvényes, ha a párnafák távolságát 35 cm-ként tartják, ellenkező esetben, amennyiben sűrűbb alátámasztást végeznek, a rendszeren felül további párnafák vásárlására lesz szükség. Fontos tudnivaló, hogy a burkolati elem mellett a párnafák is képesek a burkolat alatt hőtágulásra, így a hosszanti irányú tágulás biztosítása érdekében a párnafákat sem szabad teljesen szorosan elhelyezni hosszanti toldás esetén. Tapasztalatunk szerint érdemes a két párnafa toldásánál 0,5 cm-t elhagyni. Ez érvényes az utolsó párnafa és a ház oldalfala közötti távolságra is. 

Amikor a párnafa merőlegesen van fektetve a fallal, abban az esetben ott is el kell hagyni 0,5 cm-t a párnafa és a fal között. A fallal párhuzamos fektetés esetén mi a faltól 4-5 cm-re tesszük az első párnafát. Ezáltal egyszerűbb a klipszek csavarozása. A párnafák megfelelő telepítése adja meg az alapját a teraszburkolati rendszer stabilitásának. A burkolatok toldásánál a párnafát duplázzuk, hiszen a burkolatok hosszanti toldásánál két burkolat nem kerülhet egy párnafára. A dupla párnafáknál a két párnafa között 3-4 cm távolságot kell tartani. Így amennyiben a terület nem teljesen párhuzamos, elkerülhető, hogy a klipsz ne teljes felületen feküdjön fel a párnafára.

A párnafák szélessége 4 cm, magassága 3 cm. Ezáltal a rendszer magassága a burkolattal együtt a Premium Classic és Co-extrudált rendszereink esetében 5,1 cm lesz, amíg a Woodgrain burkolataink esetében 5,5 cm. A párnafákat a szélesebb oldallal megegyezően kell fektetni, mert a kialakításának köszönhetően csak így tudja biztosítani a megfelelő teherbírást. Abban az esetben, amennyiben a teraszburkolati rendszerre valamilyen nehéz tárgyat szeretnénk felhelyezni, a párnafák sűrítése elengedhetetlen, hogy a megfelelő teherbírás biztosítva legyen, gondolunk itt a jakuzzi, merev oldalfalú medence vagy esetleg egy nehezebb sütő elhelyezésére.

Köztes távtartó klipszek

A rendszer elengedhetetlen kellékei a klipszek. A klipszek adják meg a megfelelő távolságot a burkolatok között, de talán az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy a klipszek biztosítják a WPC burkolatok mozgását a párnafákon. Nagyon sokszor kihangsúlyozzuk, hogy a WPC burkolatok hőre táguló burkolatok, állandó mozgásban vannak, ezért a burkolatokat átfúrva tilos telepíteni. A rendszert kizárólag a hozzá kapható klipszek segítségével szabad rögzíteni a saját párnafájához, esetlegesen közvetlen vasszerkezetre, amennyiben a megfelelő alátámasztás biztosított. A klipszek kivitele lehet műanyag vagy rozsdamentes fém klipsz.

Fontos tudnivaló, hogy a rendszert elsősorban műanyag klipsszel értékesítjük, de lehetőség van fém klipszekkel való telepítésre is, azonban ebben az esetben a rendszer ára felárral jár. Ebben az esetben nem csak a fém klipsz felárát kell megfizetni, hanem a csökkentett fugatávolság miatt igényelt többlet burkolatot is. A műanyag és fém klipszes kivitel közötti alapvető különbség a fugatávolság mértéke. Amíg a műanyag klipszes megoldás telepítés esetén a burkolatok közötti távolság kb. 6 mm, úgy a fém klipszes rendszerek esetén ez a távolság a mi rendszereinknél mindössze 1-1,5 mm.

A választás elsősorban az esztétikai élményen múlik. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a burkolatot valamilyen mechanikai sérülés éri, a műanyag klipszes rendszer esetében könnyedén kicserélhető egyesével is a burkolat, hiszen egy hosszabb bitfejjel könnyedén, egyénileg is cserélhető a burkolat anélkül, hogy a teljes rendszert meg kellene bontani.

A fém klipszes kivitelnél azonban a klipszek kialakítása azt eredményezi, hogy az egész sort fel kell bontani amennyiben sérülés ér egy adott burkolatot, hiszen másképpen nem férünk hozzá a klipszet rögzítő csavarhoz. A klipszek telepítése a párnafákon 35 cm-ként, minden egyes találkozásnál rozsdamentes csavarral történik. Érdemes a párnafákon a csavarnak előfúrni, hogy behajtás közben az derékszögben maradjon. Fontos megjegyezni! A fém klipszek telepítésénél rendkívül fontos, hogy a kivitelezés folyamán ne legyenek szorosan egymásra tolva a WPC burkolatok, mert ahogy hosszirányban, úgy keresztirányban is tágul a WPC. Egy túl szoros telepítés során bizony a WPC burkolatokat tartó csavarok akár el is pattanhatnak. A WPC burkolatoknak maradandó vetemedést is okozhat.

Indító és záró klipszek

Az indító és záró klipszek szintén a rendszer részeit képezik. Az indító klipsz segíti az első sor megkezdését a terasz telepítése során, meggátolva a burkolat elcsúszását. Ellentétben a köztes klipszekkel, az indítóklipszek rögzítése nem minden párnafa találkozásánál indokolt, tapasztalataink szerint bőven elég minden második párnafa találkozásnál egy indítóklipszet rögzíteni a párnafához. Az indító és záró klipszeink furata ovális kialakítású.

Hogy ez miért van? A terasz zárásánál az utolsó burkolati elem felhelyezése előtt a záró klipszet fel kell csavarozni a párnafára. Az ovális lyuknak köszönhetően az utolsó burkolati elem telepítése után a záró klipszet könnyedén rá lehet ütni az utolsó burkolat nútjára.

Fektetési irány

A telepítés során nagyon fontos szempont, hogy milyen fektetési irányt választunk a teraszburkolatunknak. Általánosságban elmondható, hogy a szélesebb oldallal megegyező fektetési irány nyújtja a teret, véleményünk szerint esztétikusabb megjelenést biztosít, mintha az ellenkező, a terasz rövidebb odalával megegyező irányt választanánk. Ez természetesen csak esztétika, ez mellett számos dolog határozza meg a feketés irányát. Amennyiben a burkolandó felülethez közvetlen ajtókiállás tartozik, úgy azt szoktuk javasolni, hogy a burkolat az ajtókiállással megegyező irányban legyen fektetve, így meggátolva, hogy a kedves Vevő kilépéskor ne közvetlenül az esetleges fugákba nézzen bele. Ennek elsősorban esztétikai oka van, de hosszú távon úgy gondoljuk, hogy sokkal elfogadhatóbb a műanyag klipszek okozta 6 mm-es fuga távolság.

Másik fontos szempont a megfelelő vízelvezetés. Minden rendszerünk esetében a párnafák és a burkolatok is üregesek, ezáltal könnyedén elfolyik bennük a víz. Sok esetben a fektetési irány meghatározó tényezője, hogy a ház falától kifelé merőlegesen álljanak a párnafák, ezáltal a beton felületnek egy minimális lejtést adva a víz könnyedén távozik a párnafák mentén

Legutolsó szempont természetesen a gazdaságosság, hogy a méreteinket figyelembe véve hogyan telepíthető a burkolati rendszer a legkevesebb hulladék keletkezésével.

A WPC teraszburkolati rendszereket minden esetben stabil, lehetőség szerint betonfelületre kell telepíteni. Azért is fontos ez, mert a WPC rendszerek jelentős súlyt képviselnek, és amennyiben nincs biztosítva a merev, biztos talaj, úgy későbbiekben a rendszer süllyedéséhez, sérüléséhez vezethet.

Telepítés betonfelületre

Ahogy azt már a fentiekben említettük, a párnafákat 35 cm-ként elhelyezzük a sík betonfelületen. A párnafák rögzítése a betonhoz 6x60-as beütő dübeles tiplis csavarral történik. A párnafákat érdemes 60 cm-ként a betonhoz rögzíteni.

Amennyiben szigetelés, vízzáró réteg van a párnafa és a beton között, abban az esetben a párnafák rögzítését ragasztással oldjuk meg, hogy a szigetelés felülete ne sérüljön.

A telepítés ennél a kivitelezési módnál a legegyszerűbb. A telepítés nem igényel vasalt beton felületet, de a kis mértékű szintezés egyik feltétele, hogy viszonylag sík beton felületre történjen a kivitelezés.

Telepítés murvára

Amennyiben a burkolati rendszer fordított vízszigetelésre kerül, ez esetben a párnafa nem fúrható a talajhoz, hiszen ezzel felsértenénk a felületet. A vízszigetelési réteg általában nem lépésálló, hullámos felület, ami sérülékeny, nem hegeszthető, fúrható. Ennél a megoldásnál kizárólag a murvás vagy szegélyköves kivitelezési módok jöhetnek szóba. A burkolandó felület első körben kap egy pvc tetőszigetelést. Erre kerül rá a dörken lemez, amely megvédi a tetőszigetelést a külsős sérülésektől. Ezt követően a felületre 0.4-es bazalthulladékot, vagy valamilyen finom szemcsés zúzalékot húzunk, amelynek segítségével síkba lehet húzni a burkolandó területet. Fontos, hogy a zúzalék szűrt legyen, ezáltal a vízszigetelés nem tömődik el. Az ilyen jellegű kivitelezéseknél az állítható talpak használata problémás, mert a talpak alja sík, ezáltal nem lehet beállítani megfelelően a párnafák szintjét a burkolat szintjéhez képest. A szintezést ebben az esetben zúzalékkal lehet megoldani.

Szintezést, zsinórozást követően a felület járdaszegélykövet kap, szintén 35 cm-ként elhelyezve egymástól, akárcsak a párnafák. A kövek közötti hosszirányú toldás mértéke nem haladhatja meg az 1 cm-t, tehát sűrűn kell rakni.

A párnafák ennél a telepítési módnál sem tölthetnek be tartószerkezeti feladatot. A párnafák rögzítésénél figyelni kell arra, hogy a fúrószár hosszából kifolyólag ne sértse fel a vízszigetelési réteget. A megfelelő előkészületek után a telepítés a szokásos előírásoknak megfelelően történik.

Telepítés füves területre: 

Közvetlen füves területre WPC teraszburkolati rendszert telepíteni TILOS!

A talaj nem megfelelően stabil a rendszer fogadására, ami később a burkolat süllyedéséhez, deformálódásához vezet. Füves terület esetén sokszor fennáll a kérdés, hogy vajon minden esetben betonozni kell-e a területet ahhoz, hogy a rendszert telepíteni lehessen. Ilyen esetekben az első lépés magának a füves területnek az eltávolítása. Miután ez megtörtént, a talajt jó alaposan meg kell döngölni, és egy geo-textil háló fektetése után murva réteget kell húzni a telepítendő felületre, hogy későbbiekben amennyiben szükséges, könnyen lehessen szintezni a talajt. Ezt követően 5 × 20 × 100-as járdaszegélyt alkalmazunk a megfelelő stabilitás eléréséhez.

Ez a megoldás megfelelő kivitelezés esetén szintén ugyanolyan hosszantartó megoldást eredményez, mintha a terület le lenne betonozva, viszont ellenben a fix beton felülettel bármikor megszüntethető.

Fontos tudnivaló, hogy a szegélykövek elhelyezkedése egymástól nem haladhatja meg a 40 cm-t. Erre a felületre kerül fel merőlegesen a WPC párnafázása 35 cm-ként, majd szintén ismét merőlegesen a WPC burkolat.

Fontos megjegyezni, hogy önmagukban a párnafák nem töltenek be tartószerkezeti szerepet, a megfelelő alátámasztás rendkívül fontos.

Telepítés vasszerkezetre

Közvetlen vasszerkezetre van lehetőség telepíteni a WPC burkolati elemeket, azonban borzasztó nagy plusz munkával járnak, amennyiben párnafa nélkül szeretnék felhelyezni a burkolatokat. Amennyiben mégis ragaszkodnak hozzá, mi a fém klipszes felrakást javasoljuk, mert a műanyag klipszek telepítéskor könnyen sérülhetnek, tekintettel arra, hogy a vasba nehezebben lehet fúrni. Ilyen telepítési módnál a rendszerhez adott csavarjaink nem lesznek megfelelőek a hosszukból és típusukból kifolyólag.

Vas szerkezetre való telepítés során a klipszek csavarjainak előfúrását javasoljuk. A vasszerkezet bordáinak kialakításakor figyelni kell arra, hogy ugyanazt a szerepet töltsék be, mint adott esetben a WPC burkolati rendszer párnafázása. Ez azt jelenti, hogy a bordák középponti távolsága nem haladhatja meg a 35 cm-t. Egy viszonylag könnyebb megoldásként azt tudjuk javasolni, hogy a vasszerkezetre merőlegesen helyezzék fel a burkolati rendszer wpc párnafáját, és arra telepítsék a járófelületet. Ebben az esetben is fontos kiemelni, hogy a párnafáknak nincs tartószerkezeti szerepe, a megfelelő alátámasztás elengedhetetlen

Amennyiben a wpc párnafája az előkészített, megfelelően alátámasztott vasszerkezetre lesz telepítve, fontos, hogy a vas bordázására merőlegesen és ne a bordák futásával megegyezően történjen, azért, hogy a párnafák hosszanti irányú toldása minden esetben biztosított legyen.

Élzárás

Miután elkészült a teraszunk, annak érdekében, hogy a rendszer párnafázását, valamint a burkolat üreges mivoltát eltakarjuk, élzárókat alkalmazunk. Üzletünkben kétféle élzárási típus vásárlására van lehetőség:

Az egyik ilyen megoldás az Egyenes oldaltakaró, amelynek méretei 12x71x2900 mm. Véleményünk szerint nagyon esztétikus és praktikus megoldás. Kizárólag a rendszer oldalára takar rá, és amennyiben a terület nem engedi, hogy esetlegesen a teljes 7 cm-es szélességében takarja a rendszer oldalát, úgy könnyedén szabható a fa megmunkálásához szükséges eszközökkel. Medence burkolásoknál esetlegesen a medence belső falának burkolására is alkalmas. Amennyiben íves a medence széle, ez sem jelent akadályt, mert egy hőlégfújó pisztoly segítségével megfelelő hevítéssel gyönyörűen hajlik, és felveszi a kívánt ívet a termék műanyag tartalmának köszönhetően. Ez a telepítési mód nem kis szakértelmet kíván, minden esetben bízzuk szakemberre! Azokon az oldalalakon, ahol a burkolat hosszirányban áll, ott az élzárót a burkolathoz kell rögzíteni, minden esetben előfúrva, 60 mm-es élzáró rögzítő, rozsdamentes csavarral. Amennyiben az élzárót merőlegesen rögzítjük a burkolathoz, érdemes egy kis darab wpc anyagot beragasztani a burkolat kamrájába, és ahhoz fúrni az élzárót, mert ha a párnafához fúrjuk, abban az esetben a hőtágulás miatt a burkolat el fogja tolni az élzárót magától.

A másik élzárási típus az úgynevezett L-élzáró. Nevéből is fakadóan nem csak a burkolati rendszer oldalára, hanem a felszínére is takar L-alakban ez a fajta élzáró. Méretei: 50 mm x 50 mm x 2900 mm. Árban nem tér el a másik megoldástól, elsősorban a Vevő igénye dönti el, melyik megoldást választják. Az élzárók felhelyezését elsősorban élzáró csavarok rögzítésével ajánljuk. Ehhez mi 6x60-as, rozsdamentes élzáró csavart használunk. Sok esetben felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan lehetne kiküszöbölni a csavarfejek látványát? Üzletünkben kapható Tytan Classic fix ragasztóval az élzárók ragaszthatóak is, de adott esetben a csavarok színre fújása is javít az esztétikai élményen. Fontos megjegyezni, hogy az élzárókat minden esetben a burkolathoz szabad csak rögzíteni, mert ezáltal tud csak a burkolattal együtt hőtágulni. Amennyiben a rendszer párnafájához telepítjük őket, úgy az az élzárónak a rendszertől való leválását eredményezi. 

Lépcsők kialakítása:

Üzletünkben külön speciális lépcsőelem vásárlására nincsen lehetőség, mert az eltérő lépcsőkialakítások miatt egyetlen lépcsőprofil sem lenne alkalmas további méretre szabás nélkül. A lépcsők kialakítását saját burkolati rendszereinkből oldjuk meg.

Lépcsők esetében a párnafázást maximum 25 cm-es közökkel javasoljuk, mert itt nagyobb terheléssel jár az, hogy a teljes testsúlyunk mindössze a fél talpunkon keresztül hat a burkolatra.

A burkolatok találkozását élzáróinkkal könnyedén el lehet takarni, legyen szó az Egyenes oldaltakaróról, vagy az L-élzáróról.

A WPC megmunkálása

WPC termékeink 60%-ban bambuszrostot tartalmaznak. Megmunkálásuk hasonlóan a fa termékek megmunkálásához szükséges eszközöket igényel. Tapasztalataink alapján a sűrű fogas gérvágó körfűrészt ajánljuk, hogy a burkolat széleit ne sértse fel. Fontos, hogy lehetőleg nagy teljesítményű legyen, és kellőképpen meg legyen élezve, ami mind-mind a szép vágásokhoz vezetnek. Flex vagy dekopír fűrész használata sajnos valószínűleg csak csúnyább, nem egyenletes vágásokat eredményez. A klipszeket semmi esetben sem szabad nagyon szorosra húzni, hogy biztosítsuk az anyag minimális mozgását. Túlhúzás esetén  a burkolat tágulásakor keletkező erő eltörheti a klipszet.

A WPC termékek hosszanti irányú tágulása mindig nagyon fontos szempont a telepítés során. Időjárási viszonyoktól függően mindig meg kell adnunk a burkolatnak a megfelelő mozgásteret, ellenkező esetben könnyen a felhullámosodhat a burkolat.

Amire biztosan szükségük lesz még a kivitelezés során: mérőeszközök, szintező, akkumulátoros fúró, hosszított bitfej.